LIFE

" ما هو الهدف من الحياة؟ الإسلام يجعل من الواضح أن على المسلم ، منذ البداية ، أن الغرض من الحياة هو دائم إلى الله عز وجل عبادة. وينبغي لنا أن نعرف أن السبيل الوحيد لخلاصنا في الدنيا والآخرة في معرفة الرب الذي خلقنا ، يؤمنون به ، وعبادته وحده "


~~~what is the aim of life? Islam makes it clear to the Muslim, from the very beginning, that the permanent purpose of life is to worship Allaah. We should know that the only way for our salvation in this life and in the Hereafter is to know the Lord who created us, believe in Him, and worship Him alone~~~

Followers

Tuesday, June 23, 2009

ALAM YANG DITEMPUH MANUSIA

ALAM YANG DITEMPUH MANUSIA

Hidupku dijalanMu
Matiku di hadapMu

Betapa kita tak pernah tahu, bila hidup dan mati.
Betapa sering sedih dan bahagia berganti.
Betapa airmata dan senyum tak mampu terhitung lagi.

Kuberikan jiwaku
Kuserahkan hidupku
Hanya padaMu ya Allah


As for death, no matter where you may be, death is going to reach you even if you are in

fortified towers.

(maknanya: Di mana sahaja kamu berada kematian akan mendatang kepada

kamu sekalipun di dalam benteng yang tinggi; Surah An-Nisa’ : Ayat 78)


Sebagaimana yang kita tahu, menurut Islam, iaitu merejuk keterangan dalam Al-Quran dan Al-Hadiths dieterangkan dan dikemukan secara jelas dan tegas bahawa tahap-tahap yang dilalui oleh setiap jiwa atau roh manusia itu sebanyak

6 alam. Antara tahapnya itu adalah:-


1) alam roh

2) alam kandungan

3) alam dunia

4) alam maut

5) alam kubur(barzakh)

6) alam akhirat


so sekarang kita tengak penjelasan satu persatu berkenan alam-alam tersebut berdasarkan Al-Quran dan Hadith.1) ALAM ROH


Hadith Nabi diriwayatkan oleh Abdullah bin Mas’ud r.a. Rasulullah s.a.w. bersabda:


“ bahawasanya seseorang dari kaun itu dikumpulkan kejadian dalam kandungan ibunya 40 hari, masih berwujud air mani. Lalu jadilah segumpal darah selama 40 hari juga. Kemudian dan diperintah dalam 4 perkara ialah: menuliskan ketetapan tentang rezekinya, ajalnya, amalnya dan menjadi orang celaka atau bahagia.”(Riwayat Imam Muslim)


Dari hadis diatas kita dapat tahu semuanya telah ditetapkan pada diri kita ini. Sebagai hamba-Nya kita haruslah redha dan terima segala apa yang terjadi dalam hidup kita..2) ALAM KANDUNGAN


Iaitu sewaktu manusia itu masih dalam kandungan ibu dan waktu itulah dimulainya proses kejadian manusia. Dalam hal ini dalam Al-Quran ALLAH S.W.T berfirman dalam surah:-


(Al Muminuun : Ayat 12-14)

“ Dan sesungguhnya kami telah mencipta manusia dari suatu saripati (berasal) dari tanah. Kemudian kami jadilan saripati itu air mani (yang tersimpan) dalam tempat yang kukuh (rahim). Kemudian air mani itu kami jadikan segumpal darah , lalu segumpal darah itu kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu kami bungkus dengan daging. Kemudian kami jadikan dia makluk yang (berbentuk) lain. Maka Maha Suci ALLAH pencipta yang paling baik.”


semua ni kita dah belajarkan dalam sains or biology. so sini apa yang ditemui oleh ahli sains itu telah diceritakan secara details dalam Al-Quran. Ini adalah kerana al-quran merupakan panduan hidup kita sebagai muslim…3) ALAM DUNIA


Setelah manusiitu mengalami kehidupan dalam tahap yang pertama, yakni hidup di dalam kandungan kurang lebih selama Sembilan bulan lamanya, maka setelah itu lalu ALLAH S.W.T melahirkannya dari kandungan sang ibu kea lam wujud yakni alam dunia ini dengan belum mengetahui sesuatu apa pun.


Hal ini telah ditujukan dalan Firman ALLAH S. W.T dari surah :-


(Surah Nahl :Ayat 78)

“ Dan Allah S.W.T mengeluarkan kamu dari perut ibumu dalam keadaan tidak mengetahui sesuatuapapun dan dia memberi kamu pendengaran,

penglihatan dan hati agar kamu bersyukur.”


Firman Allah S.W.T yang seterusnya:


(Surah Al-Hadid : Ayat 20)

“ Ketahuilah, Bahawa sesungguhnya hidup di dunia hanya pergurauan, permainan, perhiasan dan bermegah-megah antara kamu serta berlumba-lumba banyak pada harta benda dan anak-anak.

Umpana demikian itu seperti air hujan yang menakjubkan orang-orang kafir kerana tumbuh-tumbuhanya, kemudian ia menjadi kering lalu engkau lihat dia menjadi kuning, kemudian menjadi lumat(hancur).

Dan diakhir siksa yang keras (untuk orang-orang kafir) dan keampunan dan keredhaan ALLAH S.W.T (untuk orang-orang mukmin).

Hidup di dunia tidak lain, hanya kesukaan tipu daya.”


Firman Allah S.W.T lagi:


(Surah Qiamah : Ayat 36)

“ Apakah manusia itu mengira bahawa ia akan dibiarkan begitu sahaja dengan tiada diminta dipertanggungjawab?.”


Allah S.W.T dalam firman-Nya:


(Surah Al-Jumaah : Ayat 8)

“ Sesungguhnya kematian yang kamu lari darinya, maka sesungguhnya kematian itu akan menemui kamu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada (ALLAH), yang mengetahui yang ghaib dan yang nyata, lalu dia beritakan kepadamu apa yang telah kamu berikan.”


Kehidupan Di Dunia Adalah Sementara

· Tempoh kehidupan di dunia terlalu singkat berbanding di alam akhirat yang kekal abadi.

· Dunia merupakan tempat manusia mencari bekalan untuk hari akhirat.

· Antara bekalan atau amalan tersebut ialah seperti ilmu, ibadat, sedekah jariah, dan seumpamanya.

· Manusia tidak wajar leka dengan keseronokan di dunia hingga melupakan kehidupan akhirat yang lebih berharga.

· Kedudukan manusia sama seperti seorang perantau yang tidak boleh leka dengan keseronokan di tempat persinggahannya hingga lupa kepada destinasi yang masih jauh.


Jadi sama-samalah kita memanfaatkan masa yang diberi-Nya dengan

perkara yang disuruh-Nya serta menjahui setiap larangan-Nya.4) ALAM MAUT


~ setiap yang bernyawa tidak akan lari dari mati

“Sesungguhnya kematian yang kamu lari daripadanya maka sesungguhnya kematian itu akan menemui kamu.”(Surah Al-Jumaah : Ayat 8)


~ kematian dengan keizinan ALLAH S.W.T

“Sesuatu yang bernyawa tidak akan mati melainkan dengan izin ALLAH, sebagai ketetapan yang tertentu waktunya.”(Surah Al-Imran : Ayat 145)


~ kematian akan tiba di mana-mana sahaja

“Dimana sahaja kamu berada, kematian akan mendatang kepada kamu sekalipun kamu di dalam benteng yang tinggi lagi kukuh.(Surah An-Nisa’)


~ nyawa tidak ditangguh bila sudah ditentukan

“Maka apabila telah tiba waktu(yang ditentukan) bagi mereka, tiadalah mereka dapat mengundurkanya barang sesaat pun dan tidak(pula) mendahulukannya.”(Surah An-Nahl : Ayat 6)


~ tiap-tiap yang bernyawa sampai ajal maut

“Bagi tiap-tiap umat ada ajalnya.(Surah Al-A’raf : Ayat 34)


~ kesulitan nyawa bila hendak berpisah dengan jasad

“Sakit sakaratulmaut itu, kira0kira tiga peratus sakitnya pukulan dengan pedang.(Imam Ibnu Abi Dunya)


~ kembalikan Jasad dan roh kepada ALLAH S.W.T

“ Dari bumi (tanah) itulah kami menjadikan kmu dan kepadanya kami akan mengembalikan kamu dan daripadanya kami akan mengeluarkan kamu dari kaki orang lain.”(Surah Toha : Ayat 55)5) ALAM BARZAH (KUBUR)


Alam kubur merupakan tahap pertama dari Alam Akhirat. Di dalam hadith Nabi s.a.w telah diketemukan dengan jelas dan tegas, bahawa alam kubur itu adalah merupakan tahap pertama untuk alam akhirat. Iapun merupakan suatu taman dari taman-taman syurga, dan merupakan suatu lubang dari lubang-lubang neraka. Sehingga apabila seseorang dapat selamat dalam kuburnya maka untuk tahap-tahap seterusnya akan lebih ringan.


Allah S.W.T berfirman:-


(Surah Al-Taka Astur : Ayat 1-2)

“Bermegah-megahan telah melalaikan kamu, sampai kamu masuk ke dalam kubur”


(Surah Al-Infithar : Ayat 1-4)

“Apabila langit terbelah, dan apabila bintang-bintang jatuh berserakan dan apabila lautan dijadikan meluap dan apabila kuburan-kuburan dibongkar.”


(Surah Abasa : Ayat 18-22)

“Dari apakah Allah menciptakanya? Dari setitis mani, ALLAH S.W.T menciptakanya lalu menetukannya. Kemudian Dia memudahkan jalanya kemudian Dia mematikannya dan memasukkanya ke dalam kubur, kemudian bila Dia menghendaki, Dia membangkitkannya kembali.”6) ALAM AKHIRAT


Kehidupan akan ditempuh manusia yang terakhir adalah kehidupan di alam akhir. Jadi setiap manusia pasti akan menempuh 6 alam, yaitu dari alam roh, alam kandungan, alam maut, alam dunia, alam barzakh(kubur) dan alam akhirat. Alam akhirat ini adalah merupkan perumahan yang kekal untuk selama-lamanya, yang terdiri dari syurga dan neraka.


Dalam Al-Quran Allah S.W.T berfirman:


(Surah An-Nisaa’ : Ayat 56)

“Sesungguhnya orang-orang kafir kepada ayat-ayat kami kelak akan kami masukkan mereka ke dalam neraka, setiap kali kulit mereka hangus, kami ganti kulit mereka kulit yang baru, supaya mereka merasakan azab.”


(Surah A’Adiyaat : Ayat 9-11)

“Tidaklah ia tahu, bila dibangkitkan apa-apa yang dalam kubur. Dan diperiksa apa-apa yang dalam dada, sesungguhnya Tuhan mereka pada hari itu maha amat mengetahui amalan mereka.”


(Surah Az-Zilzaal : Ayat 4-8)

“Pada hari itu bumi memberitahu perkhabaranya, Bahawa sesungguhnya Tuhanmu telah mewahyukan (memerintahkan) kepadanya. Pada hari itu manusia keluar (dari dalam kuburnya) bercerai-cerai, supaya mereka melihat amal perbuatanya.

Barangsiapa mengerjakan kebaikan, meskipun seberat zarah, akan dilihatnya (balasan) kebaikan itu.

Barangsiapa mengerjakan kejahatan, meskipun seberat zarah, akan dilihatnya (pembalasan) kejahatan itu.”


(Surah Qaariah : Ayat 4-11)

“Pada hari itu manusia seperti kupu-kupu yang bertebaran (kerana ketakutan).

Dan gunung-gunung seperti bulu yang ditabur-taburkan.

Adapun orang yang berat timbanganya ( banyak kebajikannya).

Maka ia dalam kehidupan yang diredhai.

Adapun orang yang ringan timbangannya, sedikit kebajikannya, banyak (dosanya).

Maka tempatatnya dalam neraka.

Tahukan engkau apakah ia.

Ialah api yang sangat panas.”


(Surah Al-Khafi : Ayat 46)

“Harta benda dan anak-anak adalah perhiasan hidup di dunia, dan (amal-amal) yang kekal lagi baik, lebih, lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu, dan lebih baik dicita-citakan.”


Rujukan : HIDUP DAN MATI (PENGURUSAN JENAZAH

Oleh : UST. HJ NAHRAWI HJ. MARZOKI

Yang dimiliki WALID ku tersayang SYED ALWI =D

No comments: